23.11.10

Απολογισμός… ή κάτι τέτοιο!

 

Αφού χθες έκανα ένα διάλειμμα από τα πολιτικά κείμενα, και ενώ έχουν περάσει πια καμιά δεκαριά μέρες από το δεύτερο γύρο των εκλογών, θέλω σήμερα να αναφερθώ στις δημοτικές εκλογές της Αλεξανδρούπολης. Και θα το κάνω αυτό μόνο και μόνο γιατί πρέπει να γραφτούν κάποια πράγματα, επώνυμα πια, για όσα έγιναν τους τελευταίους μήνες.

Στο δήμο μας λοιπόν, νικητής του δεύτερου γύρου των εκλογών αναδείχθηκε ο κ. Λαμπάκης, χρισμένος υποψήφιος από τη ΝΔ, γνωστός για την ευαισθητοποίηση του, μέχρι στιγμής, στα αυτοδιοικητικά θέματα. Αυτός μπορεί να αισθάνεται και ως ο μόνος κερδισμένος από αυτές τις εκλογές σε βάθος χρόνου. Αλλά ας τον αφήσουμε για λίγο στην άκρη για να δούμε τα τραγικά λάθη του ΠΑΣΟΚ αλλά και τι οδήγησε σ’ αυτά.

Ο πρώην, πια, δήμαρχος κ. Αλεξανδρής, ενώ ήταν εν ενεργεία δήμαρχος ΠΑΣΟΚ, άσχετα με την πολυσυλλεκτικότητα του ψηφοδελτίου του, και ex officio δικαιούτο να έχει το χρίσμα γι’ αυτές τις εκλογές, δεν το πήρε. Αν αυτό έγινε γιατί υπήρχαν αντιδράσεις στο πρόσωπό του ή γιατί δεν τον ήθελαν τα μεγαλοστελέχη του εβρίτικου ΠΑΣΟΚ, αυτό μόνο η νομαρχιακή μπορεί να μας το απαντήσει με σαφήνεια. Παρ’ όλα αυτά ο κ. Αλεξανδρής κατεβαίνει υποψήφιος με ανεξάρτητο συνδυασμό, πιο ελεύθερα πολυσυλλεκτικό αυτή τη φορά.

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του, δίνει το χρίσμα στον κ. Κογιομτζή, και κάνει μάλιστα το λάθος να τον διαφημίσει ως νέο και άφθαρτο. Έναν άνθρωπο που 12 χρόνια ήταν αντινομάρχης! Ο κ. Κογιομτζής καταφέρνει μέσα στο μικρό χρονικό διάστημα που του απέμενε, να συγκροτήσει ένα συνδυασμό με ενδιαφέρουσες προσωπικότητες και παρουσίες και πολιτισμένα αλλά και δυναμικά να τρέξει έναν δυνατό αγώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το αρχικό μούδιασμα στο άκουσμα του ονοματός του, το διαδέχθηκε η πεποίθηση ότι θα μπει στο δεύτερο γύρο, μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Σε αυτό βοήθησε και η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην πόλη μας. Και όντως παραλίγο να μπει στο δεύτερο γύρο… Δεν μπήκε όμως!

Έλαχε στον κ. Αλεξανδρή να αντιμετωπίσει τον κ. Λαμπάκη… Οι 2 υποψήφιοι “όργωσαν” τον καλλικρατικό δήμο την εβδομάδα που απέμενε και ήταν αισιόδοξοι για τη νίκη της Κυριακής. Παρασκηνιακά γίνονταν επαφές ώστε το ποσοστό Κογιομτζή να προσεγγιστεί και από τις δύο πλευρές. Ωστόσο οι κύριοι του Αλεξανδρή μάλλον δεν περίμεναν ότι ο κόσμος έψαχνε το καινούργιο αλλά και ότι δεν καθοδηγείται αυτός ο κόσμος από κανέναν. Έτσι, τους ήρθε ξαφνική η ήττα. Και εκεί αρχίσαν τα κωμικοτραγικά. Το ίδιο κιόλας βράδυ δηλώσεις περι λαμογιάς και συμφερόντων χώρις ονοματοδοσία αλλά με προφανή στόχο, και φυσικά τις επόμενες ημέρες η ανόητη παραφιλολογία ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έδιναν γραμμή υπέρ του Λαμπάκη για τον δεύτερο γύρο τα βράδια πριν τη δεύτερη Κυριακή.

Τώρα, λίγες μέρες μετά, οι αντιδράσεις έχουν κοπάσει... Οι μεν και οι δε σκέφτονται τα λάθη τους και τις ευθύνες τους για το εκλογικό αποτέλεσμα. Στην ΝΔ έχουν κερδίσει ένα δήμο που μπορεί να τον δουν σε κάποιο χάρτη με τα χρώματα του ΔΗΣΥ, στο ΚΚΕ λόγω και της αποχής αλλά και της προεκλογικής του δράσης είδαν το ποσοστό τους να αυξάνει ενώ ο Αλεξανδρής, μαζί με τη φθορά, πληρώνει και τα λάθη του παρελθόντος αλλά και του ψηφοδελτίου του. Το τοπικό, όμως, ΠΑΣΟΚ βγαίνει από αυτή τη μάχη πληγωμένο, και πριν οι πληγές γίνουν ανεπανόρθωτες πρέπει να γίνουν δραστικές αλλαγές, για να μπορέσετε κύριοι, να κοιτάτε εμάς, τους ψηφοφόρους σας, στα μάτια…

1 σχόλιο:

dpsyllas4 είπε...

Από που ν αρχίσω κ που να τελειώσω. Πρώτα απ όλα την μεγαλύτερη ευθύνη την έχουν τα όργανα του τοπικού ΠΑΣΟΚ. Νομαρχιακή, Τοπική όπως και οι βουλευτές. Που ακούστηκε 3 βδομάδες πριν τις εκλογές να τρέχει ο υποψήφιος Δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ να τρέχει για να καταρτίσει ψηφοδέλτιο??? Που ακούστηκε η προεκλογική τακτική του συνδυασμού να "χαϊδεύει" τον Αλεξανδρή??? Έστω κ αν είχε αυτός τα προηγούμενα χρόνια το χρίσμα του Κινήματος. Ένας αντίπαλος είναι αντίπαλος κ δεν τον αφήνεις ανεξέλεγκτο. Έτσι κ αλλιώς το ψηφοδέλτιό του περισσότερο νδ ήταν παρά ΠΑΣΟΚ... Που ακούστηκε ο Αλεξανδρής να κάνει απολυτο κουμάντο στην Τ.Ο Αλεξανδρούπολης και να μην νοιάζει κανέναν αυτό? Που ακούστηκε η γραμματέας της Τ.Ο Αλεξανδρούπολης να είναι υποψήφια με αντίπαλο στο ΠΑΣΟΚ συνδυασμό??? Πάμε τώρα και στους βουλευτές. Ο καθένας μέσα στο ΠΑΣΟΚ απλά προσπαθεί να αυξήσει τη σφαίρα της επηροής του. Έχει χωριστεί το Κίνημα σε τιμάρια (που σαι ρε Ανδρέα, http://www.youtube.com/watch?v=MXFNirOGDIs&feature=related). Ούτε κουβέντα για την ταμπακιέρα. Την ανοργανωσιά, την γελοιότητα που δεν διευκόλυναν τους υποψηφίους, αφού δεν τους έδωσαν ούτε 1 μήνα για προεκλογικό αγώνα. Οι άλλοι αλώνιζαν πριν από το καλοκαίρι ακόμα... Αλλά δεν μπορεί να είναι τυχαίο αυτό... Όλο και κάποιος σκοπός υπάρχει γι αυτήν την πρωτοφανή καθυστέρηση... Ο νοών νοείτω. Κ έπεται συνέχεια. Μαζικές αποχωρήσεις και αλληλοκαρφώματα μεταξύ των μελών της Νομαρχιακής κ της Τοπικής. Όλοι ξέρουμε τι χρειάζεται για να ανσυνταχθεί το τοπικό ΠΑΣΟΚ. Το κακό είναι ότι ανιδιοτέλεια δεν υπάρχει ούτε για δείγμα... Γι αυτό άλλωστε κ κανένας υπεύθυνος ή μεγαλοστέλεχος έστω κ ιστορικό στέλεχος δεν έχει βγει να κατονομάσει πρόσωπα κ καταστάσεις που μόνο πίσω μας πάνε. Κανένας δεν θέλει να χαλάσει τις σχέσεις του με τα συμφέροντα, οπότε και η σάπια κατάσταση διαιωνίζεται. Πάρτε επιτέλους χαμπάρι ότι γι αυτό η πολιτική έχει απαξιωθεί, επειδή δεν υπάρχει ανιδιοτέλεια πια! Περαστικά μας