11.6.10

Νότια Αφρική: Διοργανώτρια... Θύμα!

Το 1492 ο Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική... Η FIFA ανακάλυψε την Αφρική το 2010. Σε μια χώρα που το 42% του πληθυσμού ζει με 100 ευρώ μηνιάτικο ενώ πολλοί τη βγάζουν με 2 ευρώ την ημέρα, παρατηρείται από την ημέρα της ανάθεσης του Μουντιάλ μέχρι σήμερα μια επέλαση χορηγών και τεχνικών εταιρειών που έδωσαν μια πρόσκαιρη αίγλη στη χώρα. Μια λάμψη που δεν θα σβήσει με το τέλος των αγώνων. Έχει ήδη σβήσει... Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι ήδη το εργατικό δυναμικό που κατασκεύασε τα γήπεδα της διοργάνωσης, έχει ήδη απολυθεί και βρίσκεται σε αναζήτηση εργασίας.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι άσχετα με το θέμα μας, ούτε τυχαίες αναφορές. Στον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη, φθηνή παραγωγή ταλέντων δεν υπάρχει πουθενά, στο βαθμό που υπάρχει στη μαύρη ήπειρο. Το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο ήδη έχει αντιληφθεί την αξία του χρήματος, και απαιτεί τρελά ποσά για να εξάγει ταλέντο. Ταυτόχρονα, στην Ευρώπη οι κάνουλες κλείνουν και οι μεγάλες μεταγραφές εξαρτώνται μόνο από τα κέφια του Αμπράμοβιτς, ή από τις ορέξεις του Μοράτι και του εκάστοτε προέδρου της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα.

Έτσι, μας μένει η Αφρική... Μια ήπειρος που το ταλέντο αφθονεί, και το χρήμα δεν είναι κινητήρια δύναμη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αναζητούσε τόσο καιρό η FIFA μια χώρα να σηκώσει το, δυσβάσταχτο, βάρος ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Θύμα της, κατά τη γνώμη μου, η Νότια Αφρική. Μένει να δούμε αν, αφού τελειώσει το Μουντιάλ, θα αλλάξει κάτι εκεί, ή στην ήπειρο γενικότερα...

ΥΓ1: πρέπει κάτι να γίνει με τις βουβουζέλες, δεν νομίζετε?
ΥΓ2: φαβορί εκ προοιμίου είναι η Βραζιλία, εγώ τα λεφτά μου θα τα βάλω στους Άγγλους, που για πρώτη φορά μου δείχνουν ότι μπορούν...

 Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο ιστολόγιο http://pagkosmio2010.blogspot.com/ ,μια φιλόδοξη προσπάθεια που ξεκίνησε για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2010!

Δεν υπάρχουν σχόλια: